Да направим сами суши у дома? Защо пък не!?

Да направим сами суши у дома? Защо пък не!?

Какво ни е нужно: 

1 пакет ориз за суши
1 пакет Нори ( това са черните кори направени от водорасли, които виждате на снимките. Може да ги откриете в Кауфланд или пък Пикадили.)
200 г прясно филе от сьомга
1 бр. авокадо
няколко бланширани кралски скариди
1 морков
1 краставица
соев сос „Кикоман“
оцет за суши „Кикоман“
Wasabi

Оризът е много важен в приготвянето на суши. Не купувайте български ориз, макар че на него пише, че е за суши. Подберете и останалите продукти много внимателно.

Едно от най-важните неща в подготовката за суши, е миенето на ориза. Трябва да се измие добре, в продължителност около 5 минути под течаща студена вода. Отдолу поставете прозрачна купа. Първите няколко минути водата ще бъде мътна, пълна с нишесте. Чак след като стане бистра, значи сте го измили добре. Оставете да се изцеди, около 20-25 минути. Оризът придобива снежно бял цвят. Сложете го да се свари на котлона, като през това време не го разбърквайте с лъжица. Също много важно правило!

Подберете свежо сурово филе сьомга. Суши се прави единствено и само със сурова риба! Пак в Пикадили или Метро можете да откриете прясно филе, което почистете от кожата. Нарежете го на 1 см ивици, не много тънки. Също изчистете и обелете авокадото, нарежете го и него на ивици. Същото направете с моркова. При краставицата отстранете вътрешната месеста част и нарежете на ивици.

След като оризът се е сварил, изцедил и изстинал го подправете добре с оцетът за суши. Самият ориз стои стегнат, лепкав и се навива идеално в нори.

За навиването на суши се нуждаете и от специална подложка. Тя ще ви помогне в навиването, за да стои рулото здраво и стегнато. Поставяме нори, ориз и филето риба. Добавяме морков или краставица. Можете да редувате авокадо, риба или морков, краставица и скариди по ваш избор. Ние направихме няколко рула със скариди и основната част със сьомга.

Завиваме стегнато руло. Забележете, че в долния край не слагаме ориз, за да може да се завие рулото идеално.

Оценете публикацията

Кликни на звездите за да дадеш своята оценка

Рейтинг 5 / 5. Гласували: 1

Станимира Митрева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *