Домати в буркан – тайната за перфектната зимнина е разгадана!

Домати в буркан - тайната за перфектната зимнина е разгадана!

„Ден година храни“ – гласи една от най-популярните български поговорки. Мнозина нашенци все още предпочитат да приготвят домашна зимнина. 

Замисляли ли сте се как може да съхраните пресните домати и да им се наслаждавате и през зимата? Как правилно да ги сложите в буркан и вкусът им да се съхрани? 

Е, не се тормозете повече! От https://gotvq.com/ ще ви разкрием как да сложите доматите в буркан и те да се превърнат в най-вкусната зимнина.

Тази народна рецепта ще ви помогне да запазите доматите и вкуса им същите като деня, в който сте ги откъснали от градината (или купили от пазара).

За най-добър ефект изберете твърди домати. Измийте ги и ги подсушете. Нарежете ги на четири до шест парчета. Не забравяйте да изрежете стъблото им.

След това сложете доматите в буркани, които предварително са измити.

Преварете голямо количество вода, а щом то изстине го изсипете в бурканите. Водата трябва да покрие всички домати. Сложете измития капак върху бурканите, но не го затягайте прекалено.

Вземете голяма тенджера (а ако сте на село може да се възползвате и от казан) и в нея наредете бурканите. Между тях сложете кърпа/парцали. След това напълнете тенджерата с вода, която да е малко над нивото на бурканите.

Поставете тенджерата с бурканите и водата на печката. Щом водата кипне изчакайте 10-15 минути и отстранете тенджерата от огъня (знайте, че колкото по-голяма е тенджерата, толкова повече време е необходимо за кипването на водата).

Изчакайте водата да се охлади и извадете бурканите с домати. Сега е моментът хубаво да затегнете капаците им, които предварително не бяха много затегнати. 

Оставете бурканите с домати да изстинат напълно. Това е! Сега вече разполагате с идеално консервирани домати за зимата. С тази народна рецепта си гарантирате, че вкусът им ще е чудесен дори и през зимните месеци.

Колко ви беше полезна тази публикация

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 4

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Споделете публикацията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни рецепти

Подобни рецепти
Подбрани десерти
Новини от кухнята